Wat is hypertrofie precies?

Als je regelmatig fitnest en hierover wel eens een artikel leest, heb je misschien de term hypertrofie wel eens voorbij horen komen. Je weet dat dit met je spieren te maken heeft, maar wat is hypertrofie precies?

Spieren die groeien

Met de term hypertrofie wordt de groei van je spieren bedoeld. Het gevolg van de groei van je spieren is een toename in spierkracht. Als je met een microscoop naar je spieren zou kijken dan zou je bij hypertrofie zien dat de spiervezels in diameter zijn toegenomen. Spiergroei kan ook op een andere manier plaatsvinden, namelijk door de toename van het aantal spiervezels. Dit wordt hyperplasie genoemd. Deze laatst is bij dieren waargenomen. Bij mensen is de spiergroei voornamelijk toe te schrijven aan hypertrofie, maar de wetenschap sluit niet uit dat ook hyperplasie bij mensen kan voorkomen.

Grote spiermassa opbouwen

Als er sprake is van hypertrofie, dan is dat toe te schrijven aan drie verschillende factoren: de spanning op de spier, de spierschade en de vermoeidheid van de spier. Als je deze factoren goed combineert met rust en de juiste voeding, dan zal dit er voor zorgen dat je na voorloop van tijd een grotere spiermassa krijgt.

Je vindt online veel informatie over hypertrofie en hoe je je spiermassa vergroot. De sleutel hierbij is om je spieren te blijven prikkelen en regelmatig je oefeningen af te wisselen. Zo zorg je er voor dat je spieren niet “lui” worden en continu gestimuleerd worden om te groeien. Zorg dus voor een afwisselende training met een goed schema, voldoende rust en de juiste voeding en je bouwt op een gezonde manier aan de opbouw van je spieren.